|
|
|
|
|
Castro,Filipe Alexandre Boscaro de; Ribeiro,Edson Luis de Azambuja; Mizubuti,Ivone Yurika; Silva,Leandro das Dores Ferreira da; Barbosa,Marco Aurélio Alves de Freitas; Sousa,Cícero Leandro de; Paiva,Fernando Henrique Pereira de; Koritiaki,Natália Albieri. |
The objective of this study was to evaluate the influence of feeding energy levels during the last third of gestation and lactation on performance of ewes and lambs up to weaning. The experiment was carried out in the sheep raising sector of Universidade Estadual de Londrina (UEL), from August to December of 2007. Thirty-two adult lambs with 105 days of gestation, average live weight of 57.55 kg and average body condition scores of 3.42 were used in the beginning of the experiment. The animals were confined in collective pens, distributed randomly in three treatments: 2.4; 2.2 and 2.0 Mcal of metabolizable energy (ME)/kg of dry matter (DM). Feed supply was ad libitum during the last third of gestation and lactation. Weaning occurred at 70 days. Body... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Body condition; Milk production; Mortality; Sheep; Weight gain. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000400017 |
| |
|
|
Piola Junior,Walter; Ribeiro,Edson Luis de Azambuja; Mizubuti,Ivone Yurika; Silva,Leandro das Dores Ferreira da; Sousa,Cícero Leandro de; Paiva,Fernando Henrique Pereira de. |
Avaliaram-se as características quantitativas e a composição regional e tecidual de carcaças de cordeiros submetidos a três níveis de energia (2,23; 2,54 ou 2,85 Mcal de energia metabolizável/kg MS) na alimentação e abatidos aos 32,2 ± 3,8 kg de peso corporal e 145,6 ± 20,1 dias de idade. As rações eram isoproteicas (16,70% PB) e foram fornecidas a 18 cordeiros não-castrados, mestiços Texel, confinados em baias individuais em aprisco com piso elevado do solo e ripado. As meias-carcaças esquerdas foram separadas em paleta, perna, lombo, costelas e pescoço e, em cada um desses cortes, foi avaliada a composição tecidual (osso, músculo e gordura). Com exceção da porcentagem de lombo, os níveis de energia apresentaram efeito quadrático sobre os demais cortes.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cortes; Gordura; Músculo; Osso; Ovinos. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982009000900023 |
| |
|
|
|